نوع مقاله : مقاله پژوهشی اصیل
نویسندگان
1 استادیار، گروه شنواییشناسی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2 مربی، گروه شنواییشناسی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3 استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: وزوز یا تینیتوس (Tinnitus) به عنوان یک پدیده ذهنی- شنوایی مطرح میشود که در آن فرد احساس شنیدن صدایی را میکند که منبع خارجی ندارد. حدود 10 تا 15 درصد از جمعیت بزرگسال، وزوز خود به خودی طولانی مدت را گزارش میکنند. مشکلات در درمان و وجود فرضیات زیاد در مورد وزوز و منشأ آن، روشهای مختلفی از درمان را نشان میدهد. از درمانهای ذکر شده میتوان به استفاده از تحریک صوتی و درمانهای ورای صوتی اشاره نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تأثیرات تحریکات صوتی با تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی بر مهار وزوز بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخلهای، 21 بیمار مبتلا به وزوز ممتد که علت قابل درمانی برای وزوز آنها به دست نیامده بود و مبتلا به افت شنوایی انتقالی و ضایعات ورای حلزونی نبودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ارزیابیهای ادیولوژیک شامل ادیومتری، تمپانومتری، آزمون رفلکس عضله رکابی، آزمون زوال رفلکس عضله رکابی، پاسخهای شنوایی ساقه مغز، شاخصههای سایکواکوستیک وزوز متشکل از زیر و بمی، بلندی وزوز، پوششپذیری، مقایسه میزان بلندی وزوز و مدت زمان وقفه باقیمانده (Residual inhibition یا RI) قبل و بعد از ارایه تحریک صوتی و تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: میانگین بلندی وزوز بر حسب دسیبل سطح احساس (dB Sensation level یا dBSL)، بعد از ارایه تحریک صوتی و تحریک انتقالی استخوانی ورای صوتی و تحریک صوتی، کاهش معنیداری را نشان نداد (080/0 = P). مقایسه میانگین بلندی وزوز بر حسب معیار قیاسی- دیداری بعد از ارایه تحریک انتقالی استخوانی ورای صوتی و تحریک صوتی، کاهش معنیداری نداشت (200/0 = P). افزایش معنیداری در میزان مدت زمان RI پس از ارایه تحریک ورای صوتی در مقابل تحریک صوتی مشاهده شد (001/0 = P). همچنین، قابلیت پوششپذیری وزوز و نوع RI با استفاده از هر دو نوع تحریک، مستقل از نوع تحریک گزارش گردید (ضریب توافقی Kappa = 69/0).
نتیجهگیری: تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی در مهار وزوز نقش دارد که شاید به علت تأثیر آن بر بخش قاعده حلزون (که بیشترین احتمال ممکن وزوز در این بخش است)، منجر به میزان وقفه طولانیتری نسبت به تحریک صوتی میشود.
کلیدواژهها