پایایی درون آزمونگر و بین آزمونگران آزمون عضلات اینترینسیک پا در افراد دارای صافی کف پای منعطف: یک مطالعه روان‌سنجی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی اصیل

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فیزیوتراپی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استادیار، گروه فیزیوتراپی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 استادیار بیومکانیک ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

10.48305/jrrs.2024.42597.1087

چکیده

مقدمه: عضلات اینترینسیک (Intrinsic muscles) پا نقش مهمی در حمایت از قوس طولی- داخلی دارند و به حفظ ثبات آن کمک می‌کنند. فعالیت این عضلات در افراد مبتلا به صافی انعطاف‌پذیر کف پا کاهش می‌یابد و عملکرد مناسبی ندارند. در نتیجه، سنجش عملکرد عضلات اینترینسیک پا جهت ارزیابی و بررسی روند درمان این افراد اهمیت زیادی پیدا می‌کند. امروزه آزمون عضلات اینترینسیک پا به منظور بررسی عملکرد این عضلات انجام می‌شود. با این وجود، برای تصمیم‌گیری بالینی بر اساس نتایج این آزمون، باید میزان پایایی آن مشخص گردد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی پایایی درون آزمونگر و بین دو آزمونگر آزمون عضلات اینترینسیک پا در افراد مبتلا به صافی کف پا بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه، آزمون عضلات اینترینسیک پا بر روی 30 زن جوان مبتلا به صافی کف پای منعطف، بر اساس آزمون نسبت ارتفاع قوس انجام گردید. فاصله ارزیابی قبل و بعد برای هر دو آزمونگر، یک هفته در نظر گرفته شد. به منظور بررسی پایایی درون آزمونگر و بین دو آزمونگر، از آزمون آماری کاپای وزنی مربعی استفاده گردید. نتایج به دست آمده از آزمون هر پا، به صورت جداگانه تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: میزان پایایی درون آزمونگر بر اساس ضریب Kappa برای آزمونگر اول، 508/0 و برای آزمونگر دوم، 492/0 به دست آمد. پایایی بین دو آزمونگر برای ارزیابی قبل و بعد نیز به ترتیب 472/0 و 481/0 گزارش گردید.
نتیجه‎گیری: با توجه به نتایج، میزان پایایی درون آزمونگر و بین دو آزمونگر آزمون عضلات اینترینسیک پا متوسط بود. با این وجود، تاکنون این آزمون تنها آزمونی است که عملکرد عضلات اینترینسیک را در حفظ قوس طولی- داخلی بررسی نموده است و به سادگی در کلینیک قابل اجرا می‌باشد. همچنین، به نظر می‌رسد که داشتن تجربه بالینی درمانگر و آموزش صحیح به افراد ارزیابگر قبل از انجام این آزمون بسیار اهمیت دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات