نوع مقاله : مقاله کیفی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری تخصصی، گروه مشاوره، واحد خمینیشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینیشهر، اصفهان، ایران
2 استادیار، گروه مشاوره، واحد خمینیشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینیشهر، اصفهان، ایران
3 استادیار، گروه گفتار درمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: اختلال لکنت یک ناتوانی رشدی شایع میباشد که شیوع آن در سراسر جهان، 1 درصد (68 میلیون نفر) و در ایران بین 85/0 تا 35/1 درصد تخمین زده شده است. افراد مبتلا به این اختلال به دلیل ماهیت آن، مشکلات عدیدهای را نه تنها از نظر روانی گویش، بلکه به لحاظ روانشناختی و روابط اجتماعی تجربه میکنند و نیازمند توجه در این زمینه میباشند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی کیفی مشکلات مردان دارای لکنت در آستانه ازدواج بود.
مواد و روشها: این مطالعه به روش تحلیل مضمون (Thematic analysis) انجام گرفت. نمونهها به روش غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. دادهها با 11 نفر از مردان مبتلا به لکنت در آستانه ازدواج به حد اشباع رسید. جهت جمعآوری دادهها، از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. تمامی مشارکتکنندگان به صورت حضوری مورد سؤال و مصاحبه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، مصاحبههای ضبط شده به متن تبدیل و در نرمافزار MAXQDA طبقهبندی گردید.
یافتهها: میانگین سنی مشارکتکنندگان، 53/5 ± 27/25 سال بود. از تحلیل محتوای مصاحبهها، 431 کد باز در قالب 41 کد اولیه، 19 کد مادر و 7 کد گزینشی استخراج شد. کدهای گزینشی به دست آمده از تحلیل محتواهای 11 مصاحبه شامل «ناتوانی در ابراز وجود، ترس از تحقیر و مسخره شدن، احساس بیکفایتی، ترس از دست دادن دیگران، نگرانی از رابطه زوجی در آینده، نگرانی از آینده شغلی و انتقال موروثی و مشکلات روانشناختی ناشی از لکنت» بود.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان داد که به منظور کاهش ترسها و نگرانیهای افراد مبتلا به لکنت در مورد ازدواج، باید به اصلاح شناختها و کاهش خطاهای شناختی در آنان (ترس از تحقیر، احساس بیکفایتی، ترس از دست دادن) و آموزشهای روانشناختی و مهارتآموزی (مهارتهای زندگی و مهارت ارتباط مؤثر) در راستای ترسهای به دست آمده از تحلیل محتواها در کنار گفتار درمانی پرداخت.
کلیدواژهها
موضوعات