نوع مقاله : مقاله پژوهشی اصیل
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه بیومکانیک و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، کرج، ایران
2 دانشیار، گروه بیومکانیک و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، کرج، ایران
3 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیومکانیک و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
چکیده
مقدمه: راهکار مناسب برای کاهش اثرات منفی لیفت بر کمردرد، توجه محققان را به خود جلب کرده است. یکی از استراتژیهای احتمالی که در برابر اثرات ناشی از بارهای وارد شده به ستون فقرات استفاده میشود، کمربندهای وزنهبرداری میباشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تأثیر کمربندهای وزنهبرداری بر تغییرپذیری هماهنگی ستون فقرات و لگن در لیفت تکراری ورزشکاران مرد مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بود.
مواد و روشها: 12 ورزشکار مبتلا به کمردرد مزمن به صورت اختیاری در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنیها حرکت لیفت یک جعبه را با فرکانس 10 بار در دقیقه به مدت 1 دقیقه با و بدون کمربند انجام دادند و اطلاعات کینماتیکی بر اساس مدل سه سگمنتی ستون فقرات با استفاده از سیستم موشن کپچر
(Motion Capture) مجهز به 10 دوربین ثبت گردید. هماهنگی و تغییرپذیری هماهنگی این سگمنتها با استفاده از روش وکتور کدینگ اصلاح شده محاسبه شد. به منظور مقایسه دادههای جمعآوری شده در صورت نرمال بودن، از آزمون Paired t در نرمافزار SPSS و در دادههای تغییرپذیری از روش نقشهبرداری پارامتری آمار (Statistical parametric mapping یا SPM) در نرمافزار Matlab با سطح معنیداری 05/0 > P استفاده گردید.
یافتهها: برای هماهنگی سگمنت لگن به سگمنت پایین کمر، تفاوت معنیداری در الگوی هماهنگی مشاهده شد [فاز کانسنتریک (035/0 = P) و فاز اکسنتریک (043/0 = P)]. همچنین، هیچگونه تفاوت معنیداری بین استفاده و عدم استفاده از کمربند برای هماهنگی سگمنت کمر به سگمنت تحتانی تنه (545/0 = P)، سگمنت تحتانی تنه به سگمنت فوقانی تنه (440/0 = P) و تغییرپذیری تمام کوپلهای محاسبه شده وجود نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به یافتهها، شاید استفاده از کمربند باعث شود انتقال حرکت از سگمنت دیستال به پروگزیمال به خوبی صورت گیرد. اگر این فرضیه برقرار باشد، میتواند فشار بر روی کمر را کاهش دهد و باعث جلوگیری از آسیب دیدگی و درد در ناحیه کمر گردد. بنابراین، به ورزشکاران دارای کمردرد توصیه میشود که در هنگام لیفت بارهای سنگین و به منظور این که انتقال حرکت از سگمنت دیستال به پروگزیمال به طور صحیح صورت گیرد، از کمربند استفاده نمایند.
کلیدواژهها