نوع مقاله : مقاله پژوهشی اصیل
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری تخصصی، گروه آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان و مربی، گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد بندر لنگه، دانشگاه آزاد اسلامی، هرمزگان، ایران
2 دانشیار، گروه آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه باهنر، کرمان، ایران
3 استاد، گروه آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه باهنر، کرمان، ایران
4 استادیار، بخش نورولوژی، بیمارستان شهید محمدی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، هرمزگان، ایران
5 استادیار، بخش رادیولوژی، بیمارستان شهید محمدی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، هرمزگان، ایران
چکیده
مقدمه: هدینگ (Heading) تکنیکی است که به موجب آن، بازیکن از سر محافظت نشده برای ضربه عمدی به توپ و هدایت آن در حین بازی استفاده میکند. نگرانیهای فزایندهای در مورد آثار منفی ضربات تکراری به سر در مهارت هدینگ وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه حجم مغز در فوتبالیستها، فوتسالیستها و افراد غیر ورزشکار بود. همچنین، نقش هدینگ بر شاخص Evan’s بررسی گردید.
مواد و روشها: شرکتکنندگان این مطالعه شامل 83 مرد سالم [55 ورزشکار حرفهای (30 فوتبالیست و 25 فوتسالیست) و 28 غیر ورزشکار] بود. نمونههای ورزشکار با استفاده از نسخه دو هفتهای پرسشنامه شمارش تعداد هد، از بین فوتبالیستها و فوتسالیستهای شاغل در لیگ حرفهای استان هرمزگان به صورت هدفمند و نمونههای غیر ورزشکار نیز از بین مراجعان به مرکز Magnetic resonance imaging (MRI) بیمارستان خلیجفارس بندرعباس به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت بررسی حجم مغز، از شاخص Evan’s استفاده گردید. به منظور مقایسه میانگین گروهها، آزمون ANOVA مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: میانگین مواجهه در سال در فوتبالیستها و فوتسالیستها به ترتیب 99/49 ± 40/343 و 84/44 ± 40/352 جلسه (مسابقه یا تمرین و احتمال قرار گرفتن در موقعیت هد زدن است) و میانگین تعداد هد در سال در فوتبالیستها، 1632 هد بود. میانگین شاخص Evan’s در فوتبالیستها 021/0 ± 248/0، در فوتسالیستها 020/0 ± 247/0 و در غیر ورزشکاران 018/0 ± 251/0 گزارش گردید. تمام نمونهها شاخص Evan’s نرمال داشتند. نتایج آزمون ANOVA نشان داد که بین شاخص Evan’s بازیکنان فوتبال، فوتسال و غیر ورزشکاران (76/0 = P، 272/0 = (2)F) و بین شاخص Evan’s در پستهای مختلف بازی (47/0 = P، 772/0 = (2)F) اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0 < P).
نتیجه گیری: شاخص Evan’s در فوتبالیستها و فوتسالیستهای ایرانی شاغل در لیگ استان هرمزگان شاید متأثر از ضربات ریز و مکرر ناشی از مهارت هدینگ نیست؛ هرچند این احتمال وجود دارد که شاخص مذکور از ورزش و فعالیت بدنی تأثیر بپذیرد. انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه میشود.
کلیدواژهها