نوع مقاله : مقاله مروری
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم گفتار و زبان، گروه بهداشت و علوم توانبخشی، دانشگاه وسترن اونتاریو، لندن اونتاریو، کانادا
2 دانشجوی دکتری گفتاردرمانی، گروه گفتاردرمانی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: یکی از حیطههای مهم زبان، حیطه کاربردشناسی میباشد که استفاده درست از زبان برای تعامل اجتماعی را توصیف میکند. از آنجا که آزمون، ابزاری برای کمی کردن تواناییهای گفتار و زبان به شمار میرود، میتوان گفت که جهت ارزیابی، غربالگری، توصیف، تشخیص و درمان جنبههای مختلف زبان، به استفاده از آزمون نیاز است. پژوهش حاضر با هدف مروری بر آزمونهای موجود در حیطه کاربردشناسی زبان و جمعآوری اطلاعات مربوط به خرده آزمونها، نمرهدهی، روش اجرا، رده سنی و در نهایت، کاربرد هر یک از این آزمونها در عرصههای بالینی و پژوهشی در کودکان انجام شد.
مواد و روشها: به منظور مروری بر آزمونهای متداول کاربردشناسی زبان، کلمات کلیدی «کاربردشناسی، زبان، وسیله، آزمون، ابزار، تشخیص، اندازهگیری و ارزیابی» در پایگاههای اطلاعاتی Web of Science، PubMed، Scopus، Medline، Google Scholar و Ovid طی سالهای 2000 تا 2020 جستجو گردید. مقالات به دست آمده با استفاده از معیارهای ورود شامل دسترسی به متن کامل مقاله و انگلیسی یا فارسی بودن زبان مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: از 25 مقاله یافت شده در مطالعه حاضر، 18 آزمون و 1 چکلیست استخراج گردید که 4 مورد از آنها مختص ارزیابی حیطه کاربردشناسی و 14 آزمون دیگر جهت ارزیابی کل حیطههای زبان بودند.
نتیجه گیری: برخی از آزمونها به دلیل تخصصی بودن خرده آزمونهای آن، در سالهای اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفتهاند. مرور آزمونهای کاربردشناسی زبان نشان داد که آزمون Test of Pragmatic Language-2nd Edition (TOPL-2) به دلیل ارزیابی حیطههای درکی- بیانی، هنجاریابی برای کودکان سالم و مبتلا به اختلال، ترجمه به چندین زبان دنیا و ویژگیهای روانسنجی بالا، با مقبولیت بیشتری روبهرو بوده است، اما برای داشتن ارزیابی جامع، استفاده از آزمونهای متعدد توصیه میشود
کلیدواژهها