نوع مقاله : مقاله پژوهشی اصیل
نویسندگان
1 دانشیار، گروه آسیبشناسی و بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2 دانشجوی دکتری تخصصی، گروه آسیبشناسی و بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: مفصل زانو یکی از شایعترین نقاط بروز آسیب در میان کاراتهکاران است. هدف از انجام پژوهش حاضر، شیوع و بررسی انواع مکانیزم آسیب زانوی کاراتهکاران حرفهای ایران بود.
مواد و روشها: 390 کاراتهکای سبک کومیته شرکتکننده در انتخابی تیم ملی در این مطالعه مشارکت نمودند. اطلاعات پیشینه ورزشی، اطلاعات مرتبط با نیمرخ آسیب زانو و نحوه تأثیرگذاری این آسیبها بر قابلیت و محدودیت اجرای فعالیتهای روزانه و ورزشی آزمودنیها با استفاده از پرسشنامه Knee Outcome Survey (KOS) ثبت گردید. از آمار توصیفی (فواصل اطمینان 95 درصد و انحراف معیار) برای توصیف دادهها و از ضریب همبستگی Pearson برای تعیین ارتباط بین خرده مقیاسهای تواناییها و محدودیتهای فرد در فعالیتهای روزمره و ورزشی و سطح خوداظهاری آن استفاده شد.
یافتهها: 73 درصد کاراتهکاران تجربه آسیب زانو داشتند که اغلب حین تمرینات آمادهسازی رخ داده بود. آسیبهای غضروفی و مینیسک (5/12 درصد) و رباط صلیبی قدامی (Anterior cruciate ligament یا ACL) (5/9 درصد) بیشترین میزان شیوع را به خود اختصاص داد که مکانیزم اغلب در آنها، ضربه زدن با پا به حریف، چرخش ناگهانی و فرود از پرش بود. ضریب همبستگی خرده مقیاس توانایی ورزشکار در فعالیتهای روزمره و ورزشی با نمرات خوداظهاری نیز به ترتیب 761/0 = r (001/0 > P) و 782/0 = r (001/0 > P) به دست آمد. همچنین، مقیاس کیفیت زندگی مرتبط با زانو در کاراتهکاران در محدوده فاصله اطمینان 95 درصد = 0/43-8/21 قرار داشت.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر یافتههای جدیدی را مورد نیمرخ آسیبدیدگی زانوی کاراتهکاران به ادبیات پژوهش اضافه کرد. بنابراین، خروجیهای آن میتواند به عنوان ورودی مطالعات آینده و عامل تأثیرگذاری جهت پیشگیری از بروز آسیب در میان کاراتهکاران بررسی شود.
کلیدواژهها